Zenél a város – minden nap

A 2019-es sikerből kiindulva az idén június 21–27. között zajló Szent László Napokon is zenél a város, sőt, nem is csak a város, hiszen egyetlen esemény erejéig már rögtön az első napon elvisszük az élményt a Nagyváradhoz közeli Siterbe is.

Az örömzenélés programja így alakul:

Június 21., hétfő, 18.00 óra

A Concerto Spiralis régizene-koncertje

Helyszín: siteri református templom
Szervező: Szent László Egyesület, Siteri Református Egyházközség

Műsoron: Musica del '600 D. Castello, G. P. Cima, G. Picchi, G. Frescobaldi, M. Uccellini és kortársaik művei. A Concerto Spiralis együttest Hunyadi Koppány alapította 2012-ben, miután hazatért olaszországi tanulmányaiból. A zenekar célja népszerűsíteni a minőségi régizenét, megmutatni, hogy az évszázadok próbáját kiállt zene ma is élő és friss, ha a korabeli nyelvezetet ismerve értelmezik a lejegyzett hangokat. Repertoárjuk a 16. század közepétől a 18. század közepéig tartó időszakot öleli fel.

Június 22., kedd, 19.00 óra

A Transylvania Barokk Együttes koncertje

Helyszín: római katolikus székesegyház
Szervező: Szent László Egyesület

A Transylvania Barokk Együttes megalakulása óta (1995) a barokk zene – különösképpen a hazai – előadásának szenteli a tevékenységét. Kópia barokk hangszereket használva az együttes kortárs erdélyi zenével is foglalkozott, és elsőként adtak elő Hans Peter Türk-, Dan Voiculescu-, Adrian Borza-, Cornel Ţăranu- és Adrian Pop-műveket. Az együttes tevékenysége során több mint félezer koncerten lépett fel, számos külföldi helyszínen is. Az együttes minden tagja a kolozsvári zeneakadémia végzettje, tanulmányaikat külföldi mesterkurzusokon és egyéb képzéseken bővítették. Mindezek mellett nagyon gazdag, európai szintű koncerttevékenységet folytatnak, ugyanis más kamaraegyüttesekben is fellépnek. Majó Zoltán & Szabó Mária – furulyák, Erich Türk – csembaló

Június 23., szerda, 20.00 óra

Summer – az Oradea Wind Ensemble fúvószenekar koncertje

Vezényel Lorenzo Moroni, szólista Nagy Tímea
Helyszín: nagyváradi vár, nyári színház
Szervező: Szent László Egyesület

Műsoron: 1. Village People: YMCA 2. George Gershwin: Summertime 3. Paul Murtha: Aretha Franklin, the Queen of Soul 4. Jerry Nowak: Frank Sinatra in Concert 5. Ron Sebregts: Abba Gold 6. James Brown: I Got You 7. Michael Brown: Tribute to Whitney Houston 8. Adele Adkins: Skyfall 9. Herb Alpert: Tijuana Brass in Concert 10. Astor Piazzola: Libertango 11. Michael Buble: Sway 12. John Tatgenhorst: Latin Celebration

Június 24., csütörtök, 19.00 óra

A Transilvania Philharmonic Brass koncertje

Helyszín: Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ (Ezredévi emléktér/P-ța Libertății 40. sz.)
Szervező: Szent László Egyesület

A kolozsvári Transilvania Állami Filharmónia fúvós kvintettje a zenekar tagjainak a kezdeményezésére alakult meg. A kamarazenekar tagjai első perctől azt tűzték ki célul, hogy magas minőségű koncerteket tartsanak. Ehhez széles spektrumú repertoárt állítottak össze, amelyben a barokk kortól a 21. századi zenéig minden kor dallamai megtalálhatók, így a dzsessz és a filmzene sem idegen tőlük. Az évek során a kvintett állandó szereplője volt a kolozsvári rangos kulturális eseményeknek.

Június 25., péntek, 19.00 óra

Thurzó Zoltán zongoraművész egyéni estje

Helyszín: Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központ
Szervező: Szent László Egyesület

Az est során felcsendülnek többek között Liszt Ferenc, Bartók Béla, Frédéric Chopin, Franz Schubert és Ennio Morricone művei.

Június 26., szombat, 19.00 óra

A Codex Régizene Együttes fellépése

Helyszín: Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központ
Szervező: Szent László Egyesület

A Codex régizene együttes 1996 őszén alakult sepsiszentgyörgyi, brassói, csíkszeredai zenetanárokból és diákokból. Fő céljuk a 15–19. századi magyar – elsősorban erdélyi – és európai műzene megszólaltatása korhű hangszertípusokon és korhű előadási stílusban.

Június 27., vasárnap, 19.00 óra

A Lautitia Kóruscsalád koncertje

Helyszín: váradújvárosi református templom (Teleki/Városháza u.)
Szervező: Partium Ház, Debrecen, Szent László Egyesület

A kórusok élén 2006 óta Nemes József karnagy áll, azóta az elnevezés: Lautitia Kóruscsalád. A kóruscsalád tagjai a Lautitia Gyermekkar, a Lautitia Ifjúsági Vegyeskar és a Lautitia Kamarakórus. Mindhárom énekkar tagjai a debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskolában, korábbi nevén Bányai Júlia Általános Iskolában tanultak. Az együttesek magyarországi és nemzetközi szinten is elismertek, számos verseny és fesztivál díjazottjai. Várható műsor: 1. Jacubos Gallus: Confirma hoc 2. Bartók Béla: Bolyongás 3. Josu Elberdin: Salve Regina 4. Matti Hyökki: On suuri sun rantas 5. Tóth Péter: Magnus, maior, maximus 6. Josu Elberdin: Cantate Domino 7. Franz Biebl: Ave Maria 8. Rachmaninov: Bogoroditse Djevo 9. Michael Barrett: Indodana 10. Kodály: Esti dal

A beltéri koncertek nyitottak mindenki előtt, a helyek száma azonban korlátozott.
A koncert előtt az önkéntesek testhőmérsékletet mérnek, kötelező a kézfertőtlenítés, az esemény idején pedig a szájat és orrot eltakaró védőmaszk viselése, illetve a távolságtartás.
Mivel az Oradea Wind Ensemble fúvószenekar a nagyváradi vár nyári színházában lép fel, erre a koncertre a kültéri szabályok vonatkoznak, így az eseményen azok vehetnek részt, akik • megkapták a koronavírus elleni vakcinát, és az utolsó oltásuk óta eltelt legalább 10 nap, vagy • 72 órásnál nem régebbi PCR-, vagy 24 órásnál nem régebbi gyorsteszt negatív eredményét tudják felmutatni, vagy • 15–90 napja átestek a fertőzésen, és ezt olyan orvosi dokumentummal tudják igazolni, mint pozitív PCR-teszteredmény-igazolás, kórházi kilépő vagy 14 naposnál nem korábbi, antitestek jelenlétet igazoló IgG-teszt.

Bejegyzés megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.