Szent László Napok, Nagyvárad, 2021

Nagyvárosi folkudvar a nagyváradi várban

A 2021. június 21–27. között zajló 9. Szent László Napok egyik újdonsága, hogy Nagyvárosi Folkudvar is várja a nagyváradi vár Fejedelmi udvarába betérőket. Lesz népzene, néptánc és egy nagyon izgalmas kiállítás is.

Nem is lehetne stílusosabb nyitást találni a Nagyvárosi folkudvarnak, mint egy olyan fotókiállítást, amely 56 ország 240 nemzetének közel 1700 népviseletét mutatja be. Dávid Botond fotográfus Geofolk – népek viseletei a nagyvilágból című szabadtéri kiállítását június 25-én, pénteken, 18 órakor nyitja meg Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke.

Szintén pénteken, 21 órától a Maros Művészegyüttes Mezőség mosolya című előadását láthatja a nagyérdemű.
Autentikus folklórműsor, amely magába foglal táncszínházi elemeket is, de ezekben is hagyományos néptánctechnikák érvényesülnek. Az előadás címe reflektálás az erdélyi Mezőség kulturális sokszínűségére, zenei gazdagságára, táncainak vitalitására. Központi helyet foglal el a műsorban A kilenc csodaszarvas című román kolindát idéző lírai jelenet. Bartók ezt a román népballadát használta alapul a Cantata profana című világhírű műve megírásakor. A mozzanat nem csupán a szarvassá változó fiúk történetét hivatott megjeleníteni, hanem megfogalmazza Bartók legfontosabb üzenetét, mely azóta számtalan táncos generációnak éltető forrása, vezérlő csillaga volt: „csak tiszta forrásból”.
Az erdélyi román és magyar néptánc közös alapokon nyugszik. Több nemzet évszázadokon át való együttélése ezen a vidéken gazdag táptalajt jelentett számos táncforma kialakulásához. „Nekünk dolgunk van az erdélyi román néptánccal, mert az a magyar örökség része, ugyanis az erdélyi magyar néptáncban gyökerezik” – vallja Varga János.
A műsorban megidézett táncos falvak: Alsótők, Girolt, Bonchida, Válaszút, Kide, Bálványoscsaba, Szék, Mezőkeszü, Magyarpalatka. Borsa-völgyi dallamok is elhangzanak az előadásban.
Énekel: Kásler Magda, a Maros Művészegyüttes zenekarának kíséretében
Zenekarvezető: Moldován Horváth István
Tánckarvezetők: Kásler Magda és Farkas Sándor Csaba
Rendező-koreográfus: Varga János
Igazgató: Barabási Attila Csaba

A június 26-ai, szombati nap is a Maros Művészegyüttessel indul a Nagyvárosi Folkudvarban, 11 órától kicsiket és nagyokat egyaránt várnak a Szép Palkó című mesejátékra.
A történet egy szegény legény, Palkó életútjáról szól, aki érvényesülését keresi a nagyvilágban. Elindul isten hírével, és útjában óriásokkal találkozik, kikkel egyszerű neveltetése ellenére tisztelettudóan beszél. Ennek eredményeképpen szövetségesre talál az öreg óriás személyében, aki elviszi a királyi palotába. A király udvarában ugyancsak jó viselkedése miatt belső inas lesz, így megismerik a király lányai is. Legfőképp a kicsi királykisasszonynak tetszik meg a szép fiatalember, és úgy megszeretik egymást, hogy ez a királynak is szemet szúr. Meg akarja leckéztetni Szép Palkót, ezért különböző próbatételeket talál ki neki. A királykisasszony furfangja és Palkó ügyessége kiegészíti egymást, és minden nehézség ellenére túljárnak az öreg király és királyné eszén. Persze nem büntetés nélkül, hisz a királyné átka miatt elfelejtik egymást. Ez az átok addig tart, amíg a király és királyné meghal, akkor a szerelmespár egymásra talál, és átveszik az uralmat az országban egy hetedhét országra szóló hatalmas lakodalom, mulatság kíséretében.
A Maros Művészegyüttes előadásában a történetet táncban mesélik el a szereplők, a főszereplőknek viszont prózai szerepük is van. Az érdekes és látványos jelmezek, valamint a díszlet hozzájárul a nézők vizuális élményének fokozásához.
Rendező-koreográfus: Varga János
Zene: Kelemen László
Díszlet és jelmez: Szélyes Andrea Natália, Bíró Vilhelm
Zenekarvezető: Moldován Horváth István
Tánckarvezetők: Farkas Sándor Csaba, Kásler Magda
Művészeti igazgató: Barabási Attila Csaba

Hangszersimogató lesz 13 órától a legkisebbek számára a Soroglya és a Csillagocska zenekarok közreműködésével, népi hangszereket fognak bemutatni játékos, interaktív formában.

Apja-fia – Berecz András és fia, Berecz István közös műsora várja az érdeklődőket 18 órától.
A Soroglya együttes közreműködésével megvalósuló műsor arról ad számot, hogy egy mai családban mi marad apáról fiúra, tanítás, magyarázkodás nélkül, a puszta példával. A szó tanít, a példa vonz. Itt a terített asztal, a családi ünnepek, az együttlét – szakadatlan tanulási alkalom. A Kossuth-díjas népdalénekes, mesemondó kunhegyesi édesanyjától kapta és örökölte mesterségét, ő pedig édesapjától, Tanka Gábortól, a híres táncos-tréfamester-nótafától. Berecz András első gyermeke, István apja tudományát nemcsak átvette, de meg is toldotta.

A szombati napot, és egy a folkműsorok sorát a Poklade együttes 21 órától kezdődő koncertje zárja.
A Poklade zenekarban benne van az egész Balkán. A kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok, a rakija tüzessége. Ízek, illatok, színek és zamatok, fájdalom és életigenlés, de főként valamiféle ősi energia, mely kézen ragad és elrepít. Zenéjük valódi poklade, valódi átváltozás.
A zenekart legendás mesterek – Versendi Kovács József, Tiszai György és Peti Kovács István – tanítványai alapították 2010-ben, Mohácson. Fellépéseiket gyakran egészíti ki Gráf Vivien csodálatos énekhangja.
Tagok: Balog Tamás (Cérna) – prímtambura (prímás), Róka Roland – prímtambura, Cselinácz Marko – harmonika, ének, Andrics Attila – basszprímtambura, tapan, ének, Pávkovics István – basszprímtambura, harmonika, ének, Bischof Dávid – tamburabőgő, Bóka Balázs Andor – tamburabrács (kontra), Gráf Vivien – ének.

Járványügyi szabályok

A Szent László Napok szabadtéri koncertjein, előadásain, kiállításain azok vehetnek részt, akik:
• megkapták a koronavírus elleni vakcinát, és az utolsó oltásuk óta eltelt legalább 10 nap;
• vagy 72 órásnál nem régebbi PCR-, vagy 24 órásnál nem régebbi gyorsteszt negatív eredményét tudják felmutatni;
• vagy 15–90 napja átestek a fertőzésen, és ezt olyan orvosi dokumentummal tudják igazolni, mint pozitív PCR-teszteredmény-igazolás, kórházi kilépő vagy 14 naposnál nem korábbi, antitestek jelenlétet igazoló IgG-teszt.

Az események helyszínére 30 perccel az esemény kezdete előtt lehet belépni.
A dokumentumok ellenőrzése a bejáratnál történik.
A gyerekek ezen dokumentumok nélkül is részt vehetnek a rendezvényen.
Az előadásokat csak ülve, kijelölt helyükről követhetik, a helyek száma korlátozott a befogadóképesség függvényében.
Távozáskor kérjük, használják az erre kijelölt útvonalat.
A rendezvény ideje alatt minden 5 évesnél idősebb néző számára kötelező a védőmaszk viselése és a 1,5 méteres védőtávolság betartása.
Kérjük, amennyiben sor alakul ki távozáskor, érkezéskor vagy sorban álláskor, tartsák a másfél méteres távolságot az előttük, valamint mögöttük állóktól.

Bejegyzés megosztása