Szent László Napok, Nagyvárad, 2021

Izgalmas kiállítások: Bélyeg-etűdök és fotókavalkád

Több kiállítás is várja a 9. Szent László Napokon a művészetek iránt érdeklődőket. Van olyan köztük, amelyiket nem is csak a kulturális fesztivál ideje alatt lehet látogatni.

Nők a debreceni kultúrában – ezzel a címmel nyílik fotókiállítás a Szent László Napok első napján, június 21-én, hétfőn, 15:30 órakor.
Megnyitja: dr. Puskás István, Debrecen város alpolgármestere és Tóth István, az Euro Foto Art Egyesület elnöke

Helyszín: váradújvárosi református templom imaterme (Kálvin János u.)
Szervező: Partium Ház (Debrecen), Szent László Egyesület

Látogatható június 22–25., naponta 10–13 óra között

A Nők a debreceni kultúrában című fotókiállítás a Borostyán Produkció és Szőlősi Zsombor fotográfus közös projektje. A kampány célja a debreceni kultúra minden szegmensét érintő női jelenlét kihangsúlyozása. A tárlatot elsőként Nagyváradon mutatják be, ezt követően ősszel Debrecenben, a Partium Házban láthatja majd a nagyközönség. 2022-ben pedig, e kiállítás párjaként, elkészül a Nők a nagyváradi kultúrában fotókiállítás is.

Szintén június 21-én, hétfőn nyílik meg Szendrei Judit bélyegkép-kiállítása – a Bélyeg-etűdök című tárlat megnyitóját 17:00 órakor tartjuk.

Megnyitja: dr. Puskás István, Debrecen város alpolgármestere

Helyszín: Tibor Ernő Galéria, Kanonok sor 11. sz.
Szervező: Partium Ház (Debrecen), Szent László Egyesület

Látogatható június 22–30. között, kedden és szombaton 11–16 óra között
Szendrei Judit 2015-ben készítette első képét, amikor valamiféle hasznos elfoglaltságot keresett Zsófi lányának, aki Down-szindrómás. Elkezdtek egy nagy projektet: áztatták, szárították, rendszerezték a bélyegeket. Amikor ezzel megvoltak, ki kellett találni a folytatást. Így lettek a képek. „Mára szenvedélyemmé vált a festés bélyegekkel. Ezt a műfaji meghatározást Antal Pétertől, az Antal–Lusztig-gyűjtemény tulajdonosától hallottam, amikor megnézte képeimet. Mások ráismerni vélnek a kollázs, montázs technikára, vagy az ókori mozaikokhoz hasonlítják. Mindenkinek igaza van, hiszen ezen technikák keveréke az, amivel dolgozom” – mondja Szendrei Judit.
Képei eljutottak Londonba, Hollandiába, de a budapesti Nemzetközi Bélyegkiállításon is szerepeltek. Judit férjével és kislányával találkozhatott a Vatikánban Ferenc pápával, és átadhatta neki saját készítésű bélyegképét. Zsófit a Szentatya meg is áldotta. A pápának ajándékozott kép egy rózsafüzért ábrázol, közepén imádkozó női alakkal. Az alkotás több ezer bélyegből áll.

 

Rendkívüli kiállítás lesz megtekinthető pénteken 18:00 órától a nagyváradi vár Fejedelmi Udvarában kialakított Nagyvárosi Folkudvarban.

Dávid Botond fotográfus Geofolk – népek viseletei a nagyvilágból című szabadtéri kiállítását Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke nyitja meg.

Helyszín: nagyváradi vár, Nagyvárosi Folkudvar (Fejedelmi udvar)
Szervező: Szent László Egyesület

Világunk változatossága visszatükröződik népviseleteink sokszínűségében. A kiállítás ezt a változatosságot hivatott megörökíteni a székelyudvarhelyi fotós reprezentatív összeállításában, amely jelen pillanatban 56 ország 240 nemzetének közel 1700 népviseletét mutatja be.

Egy órával később, 19:00 órakor pedig a Nyíregyházi Helios Art Fotóklub tagjainak nyílik közös tárlata.
Megnyitja: Tóth István fotóművész, a Nagyváradi Fotográfusok Tavirózsa Klubja és az Euro Foto Art Egyesület elnöke, közreműködik Thurzó Sándor József brácsaművész

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi palota, C épület, I. emelet
Szervező: Nagyváradi Fotográfusok Tavirózsa Klubja, Euro Foto Art Egyesület
Társszervező: Nagyváradi Duo Varadiensis kamaraegyüttes

Látogatható június 25–július 15., naponta 10–20 óra között

Járványügyi szabályok

A beltéri kiállításmegnyitók nyitottak mindenki előtt, nincs szükség oltási igazolványra vagy tesztre, a helyek száma azonban korlátozott.
Kapunyitás: 30 perccel az esemény előtt.
Az események előtt az önkéntesek testhőmérsékletet mérnek, kötelező a kézfertőtlenítés, a kiállításmegnyitó idején pedig a szájat és orrot eltakaró védőmaszk viselése, illetve a távolságtartás.

A Nagyvárosi Folkudvarban a kültéri szabályok érvényesek, így az eseményen azok vehetnek részt, akik
• megkapták a koronavírus elleni vakcinát, és az utolsó oltásuk óta eltelt legalább 10 nap, vagy
• 72 órásnál nem régebbi PCR-, vagy 24 órásnál nem régebbi gyorsteszt negatív eredményét tudják felmutatni, vagy
• 15–90 napja átestek a fertőzésen, és ezt olyan orvosi dokumentummal tudják igazolni, mint pozitív PCR-teszteredmény-igazolás, kórházi kilépő vagy 14 naposnál nem korábbi, antitestek jelenlétet igazoló IgG-teszt.
Belépéskor az önkéntesek testhőmérsékletet mérnek, kötelező a kézfertőtlenítés, a szájat és orrot eltakaró védőmaszk viselése, illetve a távolságtartás.

Bejegyzés megosztása