Szent László Napok, Nagyvárad, 2021

Idén sem marad el a Nagyváradról elszármazottak találkozója

Mint már megszokhatták, nincs Szent László Napok a Nagyváradról elszármazottak találkozója nélkül. Nem lesz ez másként a még mindig velünk élő koronavírus-világjárvány miatt rendkívüli 2021-es évben sem.

Nagy szeretettel várunk június 26-án, szombaton, 10 órától mindenkit – legyenek Váradról elszármazottak, de a kulturális fesztiválra hazatérők, vagy itthon élők, akik találkozni szeretnének a régi ismerősökkel – a vár M épületének alagsorába.

 

Az esemény keretében Bachner (Harabula) András egykori vízilabdázóval Zatykó Gyula főszervező, Óss Enikő és Miske László színművészekkel pedig Kiss Törék Ildikó színművész beszélget.

 

  • Bachner (Harabula) András 1951. március 25-én született Nagyváradon. Itthoni éveiről így vall: „Körösparti gyerekként az iskolát a Dudek-iskolában kezdtem a Körös utcában. Habár művész szülőktől származom, nyolcéves koromtól úsztam, majd később vízilabdáztam, ami azután meghatározta az életem”. 1983-ban vándorolt ki Németországba, de végül – ahogyan ő fogalmaz – Magyarországon eresztett gyökeret, és sikerült Miskolcon minőségi vízilabdaéletet teremtenie. Abban, hogy megtalálta helyét és küldetését Miskolcon, azt mondja, nagy szerepe volt a város sajnálatos módon éppen idén elhunyt, szintén nagyváradi származású korábbi polgármesterének, Kriza Ákosnak is, akivel igazi életre szóló barátsága alakult ki, élete legmeghatározóbb személye lett, és neki köszönheti sportvezetői karrierjét is.

 

  • Óss Enikő a nagyváradi színház magyar társulatának volt a tagja 1965 és 1977 között. Számos nagy szerep, emlékezetes alakítás fűződik nevéhez. A ’70-es évek végén azonban férjével, Varga Tiborral Amerikába távozott, ott telepedtek le. Más foglalkozást űztek, de a színházról nem tudtak lemondani, így megalakították a Thália Stúdió magánszínházat, amelyet 25 éven keresztül működtettek. A 2000-es években, férje halála után Enikő Magyarországra telepedett át. Két könyve jelent meg, az önéletrajzi vonatkozású Zárszámadás, valamint az amerikai színházi tevékenységüket bemutató Életem, Thália.

 

  • Miske László 1966-ban érkezett Nagyváradra, ahol két évtizeden át a színház vezető művésze volt. Főszerepek hosszú sora kísérte pályáját, amelyekre mai napig emlékeznek a váradiak. A ’90-es években – több kitérő után – a debreceni Csokonai Nemzeti Színház tagja lett, de Nagyváradhoz továbbra is hű marad. Rendszeresen visszajár a Szigligeti Színházba és a Kiss Stúdió Színházba, több darabot is rendez egykori társulatánál, a Kiss Stúdióban többek között Madách Tragédiája oratórikus változatában Ádám szerepét alakítja.

 

Óss Enikő és Miske László hajdanán többször voltak egymás partnerei a különböző előadásokban, többek között a Szabó József Ódzsa által rendezett Csongor és Tünde két címszerepét is ők varázsolták színpadra.

Most hosszú idő után újra együtt jönnek Nagyváradra!

 

Mindhárman várják a nagy találkozást!

És velük együtt a Szent László Napok szervezői is nagy szeretettel várnak a Nagyváradról elszármazottak találkozójára!

 

A Nagyváradról elszármazottak találkozója nyitott mindenki előtt, a helyek száma azonban korlátozott.

Kapunyitás 9.30 órakor.

Az esemény előtt az önkéntesek testhőmérsékletet mérnek, kötelező a kézfertőtlenítés, az esemény idején pedig a szájat és orrot eltakaró védőmaszk viselése, illetve a távolságtartás.

 

A Szent László Napok sajtóirodája

 

Bejegyzés megosztása